Dansledarna

Annelie Norberg


Eivor Underdal


Gunnel Ginsburg


Kari Underdal Holm


Laine Sleiers


Mea Nordenfelt


Nico Straatman


Hanna Francis


 

Annelie Norberg   I slutet av 90-talet hade jag min första danskurs som var en nybörjarkurs. Sedan dess har det blivit många kurser med varierat innehåll. Jag tycker att det är viktigt att skapa en god stämning i gruppen och att alla känner sig välkomna i dansen. Det är riktigt roligt att lotsa in nya dansare i Internationella folkdansklubben!

 

Eivor Underdal   Roligt när det blir flyt i dansen, när alla fötter är överens. Kul att bena upp svåra steg och tillfredställande att reda ut krångliga danser i krångliga taktarter. Stilmässiga detaljer är en utmaning och roligt att jobba med. Brukar bli intensivt tempo när jag är igång. Har varit med länge – och har examen från Danshögskolan – så när jag hittar bra musik som det inte finns någon dans till, så gör jag en!

 

Gunnel Ginsburg   Jag har dansat i klubben i drygt 20 år, varit med på ett antal kurser och dansresor.På amatörbasis försöker jag dela med mig av min kärlek till musiken och danserna från Balkan. Och jag har ingenting emot att några behöver längre tid på sig att lära in danser.

 

Kari Underdal Holm   Efter 35 år av kurser med olika instruktörer, dansresor, uppvisningsgrupper och dans hemma runt köksbordet tycker jag mig dansmässigt ha en rejäl grund i Balkanvärlden, med många olika stilar och typer av dans. Kunskapen sitter till största delen i kroppen, har väl slurpat i mig lite teoretiska kunskaper också med åren, men någon dansforskare har jag aldrig varit.

Jag älskar att räkna krångliga taktarter, se dansstegens rytmiska förhållande till melodier och komp och att dissekera stegen; innan jag förstått rytmen har jag svårt att få fötterna att fatta.

Ofta förälskar jag mig i danser när jag själv är på kurs, blir lite besatt och bara måste lära mig dem. Sedan är det spännande att få fundera på olika sätt att lära ut dem, hur man delar upp danssteg och sekvenser för att underlätta inlärningen, och hur man förmedlar de strukturer i dansen som jag ser, men som mina elever kanske inte upptäckt än.

 

Laine Sleiers   dansade klassisk balett från 8 års ålder och lettiska folkdanser i tonåren. På 90-talet träffade jag Elza Ziga som lärde ut några danser. Jag rycktes med av intensiteten i musiken och dansen och bestämde mig för att börja dansa balkandans. Mea Nordenfelt blev min första lärare, för ca 10 år sedan.

Idag lär jag ut dans i Kefi-gruppen. Jag väljer ofta enklare danser, för att kunna njuta av musiken och rytmen, slippa tänka på nästa steg och hinna känna den gemenskap som uppstår i dansupplevelsen. Men – snabbt och krångligt är också roligt!

 

Mea Nordenfelt    är utbildad danspedagog och dansterapeut. Utbildad på Dans-och Cirkushögskolan 1984 där jag även vidareutbildade mig till dans- och samtalsterapeut och blev klar år 2005.

Folkdanser från när och fjärran ligger mig varmt om hjärtat och har följt mig genom livet. Jag är uppvuxen med två dansande föräldrar som för övrigt var med och startade Internationella folkdansklubben 1951 i Stockholm.

Dans för mig är lust, glädje och gemenskap.  Jag gillar när det blir ett flöde i dansen, där samspelet och respekten mellan varandra får ta plats.

 

Nico Straatman   började dansa som 15-åring i Holland och startade vid 17 års ålder en dansorganisation, Terpsichore, som senare blev Het Folkloristisch Danstheater i Amsterdam. Flera av de dansledare som fortfarande är aktiva i Holland har sina rötter i denna organisation och har lett kurser i Sverige.

Jag kom till Stockholm och den relativt nybildade Internationella Folkdansklubben i slutet av 50-talet. På den tiden dansade man danser från hela världen, men jag ändrade klubbens inriktning mot Balkan, Grekland och Israel. Lär ut danser i Kefi-gruppen.

 

Hanna Francis som växte upp i den amerikanska folkdansvärlden.  Hon har hämtat inspiration från sin pappa som undervisat i dans och som i sin tur lärt sig av invandrare från Balkan.